Tuesday, February 23, 2010

Kalapeast, vihmametsast ja sukeldumisest

Nyyd on siis minu kord kirjutada. Esmalt tuleb 6iendada kalapeaga seotud v6lg. Lugu juhtus nii, et olime saabunud Lahad Datu'sse, seadnud end sisse suure telekaga hotellitoas ning hakkasime otsima s88gikohta. Ilm oli kuum (nagu ikka) ning hing ja ihu ihkasid konditsioneeritud ruumi. Linna ainus jahutatud ruum paistis olevat KFC oma, aga praetud kana j2rele kyll neelud ei k2inud. L6puks j2i silma restoran, mis reklaamis end linna parima s88gikohana. Selle alumisel korrusel see kyll silma ei paistnud. Kui n6utud turistid valmistoidu leti 22res seisid ja m6istatasid, et milline toit v6iks olla k6ige hiljem valmistatud ja p6hjustaks v6imalikult v2he k6huvaevusi, astus meie juurde teenindaja ja teatas, et restoranil on teine ja jahutatud korrus kah. Ronisime sinna. See oli suur puhas ruum, kus istus vaid yks laudkond. Meie juurde tormas hindust peremees ning laskmata meil pikemalt menyyga tutvuda soovitas v6tta "fish'n'curry". V2hemalt nii me seda kuulsime ja t6lgendasime kui kalakarrit. Selle juurde tellisime veel riisi, juurvilju ja praetud kala. Esmalt tulid riis ja juurviljad, siis neli kalasteiki, mis v6isid olla p2rit barracuda (haugi sugulane) kyljest. Alustasime. Kala oli maitsev. Ja siis lykati k88giuksest v2lja kandik, mille peal paistis olevat suur kuhi kalatykke karris. Ehmusime, sest praetud kala oli juba piisavalt toitev. Kui kandik l2hemale j6udis, siis n2gime, et see kuhi oli hoopis suur kalapea, karrikaste ymber. Meile pakuti seega hoopis "fish head curry't"! Peremees lehvitas meie ees oma (kurkumist?) kollaseid k2si (oli just ise meile roa valmistanud) ning n2itas, millised osad on s88davad. L6ime kahvlid sisse ja tuleb tunnistada, et pagana maitsev oli. M6nikord tuleb kasuks, kui p2ris k6igest aru ei saa, mida pakutakse:)

Parim osa kalapeast olevat silm. Proovisin. Oli t6esti hea, huvitava tekstuuriga. Elo keeldus silmast.

Vihmametsast kirjutab Elo vist pikemalt, kuna tema oli sellest kohast eriti paksus vaimustuses. Nimelt oli meie reserveeritud majutus dzhunglis m6nev6rra luksuslikum kui me arvasime: alates matkalt tulles pakutavatest jahedatest r2tikutest ja l6petades valge linaga laua taga s88dud toitudega. Yllatuslikult sai ka p2ris palju loomi n2htud, kuigi peamine vaatamisv22rsus ehk orang utan j2i meile n2htamatuks. Muid ahve oli kolme liiki, lisaks lendoravad, hirved, sarvlinnud jne. K6ige rohkem r66mustas meid yhe looma, s22se, puudumine. Vihmamets, kus ei peagi end pidevalt peksma ja kratsima!!!( vaadake Iquitose postitusi:).

Nyyd oleme Sempornas ja esimene p2ev sukeldumist on selja taga... Ma ei tea, kuidas ma tulevikus suudan leppida sukeldumistega, kus ma v2hemalt kolme kilpkonna ei n2e m88da ujumas?!;) Ja parem on loodetavasti alles tulemas, sest homme l2heme Sipadani saare juurde mulistama. Mittesukeldujatele - Sipadan pidavat olema maailma yks vingemaid sukeldumiskohti. P2evas p22seb saare ymber sukelduma 120 inimest ja broneerida tuleb kuid ette. Loodan, et saar on piisavalt suur ja kalade asemel teisi sukeldujaid ei pea vahtima.

Kui Elo avaldas eelmises postituses kahtlust, kas ta ikka m2letab, kuidas sukelduda, siis t2na tuli see tal l6puks t2itsa korralikult v2lja. Homme seega Sipadan ja loodetavasti palju uut, suurt ja huvitavat.
Marek

No comments: