Saturday, April 5, 2008

Veel Machu Picchust ja turismist


J2ime pooleli selle juurde, et kuidas Machu Picchule p22seda. Peale matkamise on veel v6imalus rongiga s6ita. Monopoolses seisundis PeruRail on lahkelt pannud k2ima rongid ning s6ltuvalt reisiklassist maksad kas palju v6i v2ga palju. Turiste kohalike rongi ei lasta. Peruu valitsus v2idab kyll, et peale PeruRaili v6ivad samal teel rongiteenust pakkuda ka teised ettev6tjad, aga miskip2rast soovijaid ei ole. Ju ei tasu siis p2evas paartuhat turisti u 100 USD eest kolme s6idutunni kaugusele vedamine end 2ra;)




Kui rong on sind Aguas Calientesesse viinud, siis on Machu Picchu juba k2ega katsuda. Tuleb ainult veel 20 minutit m88da tasast maad jalutada ja siis 2 kilomeetrit m2kke ronida. See ei tohiks palju yle tunni aega v6tta. Kui aga jalad ei kanna v6i laiskus kimbutab, siis saab m2kke s6ita ka bussiga. Edasi-tagasi pilet maksab 12 USD;) Loodame, et riigihankega on v2lja valitud ikka k6ige odavam teenusepakkuja;)





M2e otsas olles v6ite astuda sisse Machu Picchu v2ravatest. Seda muidugi siis, kui olete eelnevalt ostnud 44 USDi maksnud pileti (v6rdluseks: Angkor Wati pilet maksis 20 USD). Pilet kehtib yhe p2eva. Ei mingit vastutulekut, et saaks sama piletiga vaadata varemeid eelmise p2eva 6htul v6i j2rgmise p2eva hommikul. Pole muud teha kui maksad, sest vaatamata ju Machu Picchut ometi ei j2ta. Siinkohal tervitaks s6ber Andrest, kes m6ni aasta tagasi Cuzcos napsutama kukkus ja Machu Picchu vaatamata j2ttis;)




Lugeja v6ib nyyd kurjaks saada, et miks ta ihnuskoi maailmaime asemel ainult rahast kirjutab. No aga eks ikka seep2rast, et viimasel ajal on tunne, et oled mitte ainult t2navakaupmeestele vaid ka Peruu valitsusele jalgadega rahakott;) Tahad kylastada Cuzco vaatamisv22rsuseid? Palun, siin on yle 20 USD maksev 10 p2eva kehtiv turistipilet paarikymnesse kohta. Ah ei taha k6ikidesse kohtadesse minna? No kahju kyll, yksikpileteid ei myyda. Ok, see oli v2ike liialdus, on ka 1 p2ev kehtiv osaline turismipilet, mis lubas meil 2ra vaadata kahed varemed pyhas orus.




UNESCO on Peruu valitsusele ammu 8elnud, et Machu Picchu jaoks oleks optimaalne 500 turisti p2evas. Selle peale n2itab Peruu valitsus muidugi keskmist n2ppu ning seab r66msalt piiriks 2500. Seni, kuni turismist tuleb rohkem pappi kui UNESCOlt, ei muutu midagi. Kymmekond aastat tagasi lasi nyyd taaskord presidendiks olev mees Ladina Ameerika tippkohtumise tarvis Machu Picchu yhelt v2ljakult maha l6hkuda samba! Eks ikka seep2rast, et muidu ei saanuks helikopterid riigipeadega sinna maanduda. UNESCOl polnud loomulikult muud teha kui kimeda h22lega kiljuda.


T6e huvides tuleb tunnistada, et riik ei v6ta ainult turistidelt raha 2ra, vaid katsub yht-teist vastu kah anda. Turismiinfopunktid on t2itsa tasemel ja korraliku materjalivalikuga. Lisaks t88tab ka midagi tarbijakaitsetaolist.


Ja et oleks yheselt selge: Peruu meile meeldib. Valitsust on lihtsalt igal pool hea kiruda;)


Marek

No comments: