Saturday, April 26, 2008

Tagasivaade Boliiviale

Nagu paar postitust tagasi mainitud, oleme Tshiilis. Aga tahaks kirjutada veel m6ned read Boliiviast. Kui Elo p6des, k2isin mina Potosí "kaevandusmuuseumis". Jutum2rkides on asi seet6ttu, et kylalisi viiakse kyll k2ikudesse, kuid tegu on siiski t88tavate kaevandustega. Omal ajal oli Potosí maailma rikkaim ja suurim linn. Kogu see j6ukus tuli linna servas asuvast m2est, mille nimeks Rikas M2gi (Cerro Rico). M2e sees oli kohutaval hulgal h6bedat ning selle kaevandamise k2igus arvatakse oma otsa leidnud olevat 8 miljonit kaevurit! M2gi j2tkab oma tapat88d ka t2na. Kuigi suurem osa rikkust on juba v2lja kaevandatud, t88tavad t2nagi kitsastes k2ikudes kaevurid. Teenistus olevat Boliivia kohta hea, paarsada dollarit kuus. T88iga ei ole v2ga pikk, mitte yle paarikymne aasta. Siis murrab mehed silikoos (?) (pidi miski kopsuhaigus olema, mis tekib tolmu sissehingamisest). Roomasin siis minagi k2ikudes ringi, higistasin, hingasin sisse myrgiseid gaase ning m6istsin taas k6rghariduse v22rtust. Potosí kaevandustest on tehtud hea dokumentalfilm, "Minero del Diablo". Kui k2tte satub, vaadake!
K2isime Potosís vaatamas Copa Santander Libertadorese (L6una-Ameerika meistrite liiga) kohtumist Potosí Reali ja Brasiilia (mis linnast?) Cruzeirose vahel. 4000 meetrit tegid oma t88, brassid liikusid nagu siilid udus ning boliivlased peksid neid nagu rannamees rotti. Seis j2i 5:1. Kuna m2ng eriti midagi ei otsustanud (Potosí oli juba v2lja kukkunud ja Cruzeiros esimesena grupist edasi), siis kaasaelamine oli minu jaoks pettumus (N2dalakene hiljem oli lugu teine, Santiago rahvas elas oma Colo Colole kogu hingest kaasa, aga see ei p22stnud neid viigist ja sellega kaasnevast v2ljakukkumisest).
Potosíst s6itsime Uyunisse. See on linn, mis on olemas ainult seet6ttu, et selle l2hedal asub meeletult kauni loodusega k6rgplatoo (soolav2ljad, m2ed, laguunid jne). Linn on nii m6ttetu, et normaalne inimene seal elada ei taha. Seet6ttu saime omale giidiks/autojuhiks yhe M6ttetu Mehe, kes juttu eriti ei r22kinud, infot p2evakava kohta ei jaganud, pani yhel 6htul kuskil kylas tina ning j2rgmisel p2eval tekitas paar liiklusohtlikku olukorda. Aga kogu selle jama kompenseeris suurep2rane loodus.
Hetkel oleme Valparaisos. Homme liigume edasi Argentiinasse.
Marek

No comments: