Monday, February 25, 2008

Kolumbia KKK




Allj2rgnev ei ole Kolumbia Korduma Kippuvad Kysimused, vaid esimesed t2hed s2nadest "kohv" "kokaiin" ja "kodus6da". Need kolm asja tulevad t6en2oliselt inimestele esimestena meelde, kui keegi Kolumbiat mainib, kuid reisija ei pruugi neist yhegagi kokku puutuda.




Kohv - Kolumbia suurimaid legaalseid ekspordiartikleid smaragdide ja l6ikelillede k6rval, kuid kummalisel kombel on Kolumbias hea kohv pigem erand kui reegel. Hiljuti k2ivitasid kohvikasvatajad kampaania, et suurendada hea kohvi tarbimist Kolumbias. T2na tarvitab keskmine kolumbialane (seesama suurte vuntside ja sombreeroga;) 1,8 kilo kohvi aastas. Samas on maailma vastav n2itaja 2,2. Kohvi piimaga soovitakse lisada koolilaste hommikumenyysse (mingid maakonnad on seda juba teinud). Kui kysida oskad, saab halba kohvi isegi Juan Valdezi kohvikust (kohalik kohvikukett). Mina kysisin prooviks just nimelt yhe Kolumbia spetsialiteedi ning sain r6vedalt magusa ja lahja joogi. Muidu serveerib Juan Valdez ja Oma Cafe aga v2ga h2id jooke.




Kokaiin - indiaanlaste paljusid h2id aineid sisaldavast ja m2gedes h2davajalikust kokataimest on tehtud Suur Saatan. Ja selle saatana kodumaa on loomulikult Kolumbia. Kuskil j2i silma statistika, et vaid 5% kogu maailma kokaiini2ri tuludest j22b Kolumbiasse. Selle p6hjal on kyll raske kolumbialasi kokaiini2ris syydistada;) Valge mees peab ikka vist rohkem enda sisse vaatama. Kilo kokaiini valmistamine maksvat paarsada dollarit. Tallinna t2navahinda ei tea, aga Lissabonis pakuti 70 eurot gramm. Kolumbias ei pakutud, ju on t6esti eksportartikkel;) Valitsus on koos ameeriklastega kokataime v2ljajuurimiseks kulutanud palju raha. Plan Colombia on USA abiprogramm, mille rahadega pritsitakse kokataimi, kylameeste k88givilju ja inimeste elupiirkondi. Pidi inimestele t2iesti ohutu myrk olema. Hmm, meenub, et olen sama juttu kuulnud ka Agent Orange´i kohta...






Kodus6da - sai alguse peale teist ilmas6da La Violencia nime all. Umbes kymme aastat madistasid liberaalid ja konservatiivid omavahel ja leppisid siis 2ra. Suure leppimise juurest j2id aga eemale terve hulk teisi liikumisi, kes "l2ksid opositsiooni", mis siin t2hendab relvadega metsa. Erinevaid metsavendade liikumisi oli tublisti pealt kymne. Valitsus v6ttis neid kui terroriste ja p2tte, osa rahvusvahelisi organisatsioone n2eb aga asja tsiviilkonfliktina. "Metsavendade" vastu asusid oma kodusid kaitsma "kaitseliitlased". M6lemad pooled on korda saatnud palju koledusi ja myynud oma tegevuse finantseerimiseks tonnide kaupa valget pulbrit. Paljuski t2nu Uribe pingutustele olevat suurem osa relvastatud liikumisi nyydseks relvad maha pannud. Suurim ja tuntuim organisatsioon, kes v6itlust j2tkab, on FARC. Turiste nad ei puutuvat, kuna otsivad rahvusvahelist tunnustust. Siiski ei soovita nende poolt kontrollitavatel aladel ringi hulkuda.




Selline siis seekordne jutt. L2heme nyyd Oscarite jagamist vaatama;) Avastasime t2na Mitad del Mundo k6rval teise turistil6ksu, Nariz del Diablo rongis6idu. Aga sellest peenest elamusest juba m6nel teisel korral;)




PS Oleme Cuencas, ikka Ecuadoris.

1 comment:

Anonymous said...

Tervitused reisisellidele Borneo saarelt ja kena Vabariigi aastap"aeva!
Saadan Marek, Sulle kirja ka, aga meiliaadressi panen m"alu j"argi. Seega, kui kirja k"atte ei saa, siis tead :)