Saturday, January 26, 2008

Olukorrast riigis- Venetsueela

M6te on iga riigi ja selle olukorra kohta kah veidi kirjutada. Tegu oleks rubriigiga, kus ma pealiskaudselt ja lahmivalt (nagu alati;) kirjeldan asju, mida n2en, loen v6i kuulen.
Niisiis, ytlen Venetsueela, m6tlen Hugo Chavez. Ei saa sellest mehes yle ega ymber. Juba lennujaamabussis sattusime vestlema yhe vanaprouaga , kes praegust systeemi ei poolda. K6ik olevat kehvasti, v2lisettev6tted lahkuvad riigist. Kui p2risin, et kuhu riik siis k6ik naftaraha paneb, v2itis vanaproua, et lihtsalt jagatakse laiali. Paistab, et Hugo annab vaestele 6nge asemel kala , mis ei ole aga j2tkusuutlik k2itumine.
Teeservas j2id silma plakatid, mis meenutasid kangesti Rahva H22lest p2rit v6i Kuubas n2htud karikatuure: Onu Sami oli surmana kujutatud, tema vastu v6itles maisist mees. Kuubaga sarnane on ka Chavezi uus v6itlushyyd. Kui Kuuba vahetas peale N.Liidu langemist revolutsiooniaegse "Patria o muerte" "Socialismo o muerte" vastu, siis Hugo on k6ik kokku seganud: "Patria, socialismo o muerte. Venceremos!" ehk "Isamaa, sotsialism v6i surm. V6idame!" Hmmm, mina valiksin igatahes isamaa;)
K6rvaltvaatajana on muidugi hea ilkuda, aga ligi pool venetsueelalastest elab allpool vaesuspiiri. Mingid numbrid n2itavad, et Chavezi v6imuletulekuga on see protsent v2henenud. Numbrid v6ivad muidugi igasugu asju n2idata. N2iteks n2itavad riigi ametlikud numbrid hetkel seda, et 1USD=2,15 tugeva bolivariga. Turg n2itab aga midagi muud (vt. meie eelmist postitust). Uued rahad on kyll ilusad, aga nullide 2rav6tmine rahanumbri l6pust ei tee veel yhte raha tugevaks.
Detsembris oli referendum, millega taheti muuta p6hiseadust. Ma olin v2ga yllatunud, et see ei 6nnestunud. Referendumi peamine uba oli anda Chavezile v6imalus saada l6pmatult tagasi valitud. Nyyd peaks r2uskav president 2013(?) lahkuma. Elame, n2eme.
Marek

No comments: